Quiche Lorrain
2015.10.23 13:09
Quiche Lorrain
A quiche lorraine, a franciák egyik nemzeti étele. Gyakran kerül náluk a családi asztalra, és szinte minden francia bisztró kínálatában is találkozni vele, szeletben árulva.
A quiche lorraine tulajdonképpen egy sós sütemény, amolyan nyitott tetejű pite. Szó szerint egyébként lotaringiai süteményt jelent, vagyis az ország észak-nyugati, Németországgal határos részéből származik. Finom, porhagyós pite tésztában sül, a töltelék némi pirított szalonnából, esetleg sajtból, és tojásos tejfölös öntetből áll.
Hozzávalók a tészthoz: 25 dk liszt, 7 dk vaj, 5,5 dk zsír, 2 tojás.
A lisztet a hideg vajjal és zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, összedolgozzuk.(míg összeáll) Fóliábafél órára hűtőbe tesszük.
Töltelék: 25 dk húsos szalonna, 2 nagyobb vörös hagyma, 2 dl créme fraiche (1dl tejföl+1 dl tejszín), 1 dl langyos tej, bő marék reszelt sajt, só, 1 KK.fehérbors, 1 KK szerecsendió, 2 tojás.
A hagymát és szallonát összepirítjuk majd hozzaadjuk a többi hozzávalót, és elkeverjük.
A tésztát kinyújtjuk, belefektetjük a pite tálba, lelógó részeket levágjuk.Alját megszúrkáljuk, beleöntjük a tölteléket. A sajtot lehet rászórni vagy belekeverni a tésztába, akár mindkettőt.
180 fokon,40 perc alatt, pirulásig sütjük!