Hozzávalók: 60 dk liszt, 9 EK méz, 2 tojás+ 2 tojás sárgája, mézeskalács fűszerkeverék (vagy ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, stb)9 EK cukor, fél EK szódabikarbona, 14 dk vaj, 1 EK tejföl.
Egy tálban a cukrot, tojásokat, fűszert tejfölt összekeverjük, ehhez öntjük a mézes, vajas keveréket. Kevergetve adagoljuk hozza a lisztet, végül kézzel összegyúrjuk amíg összeáll egy kellemes tésztává. Pár órát hűtőben pihentetjük.
Kinyújtjuk, kivágjuk a kívánt formákra, felvert tojással megkenjük, majd 180 fokon 10-15 percig sütjük.(halvány barnára)
Tojáshab: 1 tojás fehérje, 1 EK citromlé, 10 dk porcukor (szitálva) A hozzávalókat nehéz masszává dolgozzuk, és ezzel díszítjük a kalácsokat. A tojáshabra használhatunk díszítő gyöngyöket, ezek nagyon látványossá teszik a kalácsokat.
Megj. A tojáshab massza nem keményedett meg hamar, de a kalácsokon igen.
Az összegyúrt kalácstésztát szétszedhetjük és adhatunk külön ízesítést más fűszerekkel.
Ha szeretnénk karácsonyfa díszként használni, célszerű sütés előtt fogpiszkálóval meglyukasztani a kis kalácsokat, ahol majd könnyen felfűzhetjük.