Magvas zsemle
2017.10.29 18:40
Hozzávalók:
250 gr teljes kiörlésű liszt
250 gr fehér liszt
7 dk száraz élesztő
14 dk vaj
4 dl langyos tej + kevés cukor
1 tojás kenéshez
1 EK só
Magvak: tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag - tetszés szerint
A lisztet a tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztő-keveréket (langyos tejbe kevés cukorral) a megolvasztott vajat és a sót. Összedagasztjuk, amig elválik az edény falától. Ha van dagasztógépünk, akkor az megkönnyíti a dolgunkat.
A kész tésztát letakarva pihenni hagyjuk (kb.25-30 perc) , majd munkafelületen kis cipókra szaggatjuk, labdaszerűre formáljuk. Kb. 10-12 cipót tudunk ebből az adagból készíteni, mérettől függően. A cipókat sütőpapírral bélelt tepszibe rakjuk, keveset hagyjuk még kelni, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a magokkal, majd 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
-GYM-