Húsgombóc leves
2016.01.26 14:13
Húsgombóc leves/ húsgombóc csorba:
Akár ünnepi ebédre vagy hétköznapra készítjük, a húsgombóc leves egy kiváló fogás. Nálunk a gyerekek egyik kedvence (pedig ők aztán igazán nem leves pártiak)
Hozzávalók: 3 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem, 5 krumpli, tetszés szerint más zöldség: zeller, karalábé, 2-3 gerezd fokhagyma, vöröshagyma, 1 tojás, kb.40 dk darált hús, 1 maréknyi rizs, lestyán, tejföl.
A zöldségeket vékonyra szeleteljük vagy aprítógéppel összevágjuk. Kis olajon megdinszteljük a hagymát majd hozzá adjuk a szeletelt zöldségeket, kicsit dinszteljük végül felöltjük vízzel és főni tesszük.
Ezalatt elkészítjük a gombócokat: az őrölt húshoz adjuk a tojást, a rizst, sót, borsot és a zúzott fokhagymát. Kis gombócokat formázunk, amelyeket a levesbe teszünk.
1 tojást elkeverünk kb 2 dl tejföllel, majd lassan adagoljuk a leveshez. Habarást is készíthetünk, ebben az esetben 2 EK lisztet keverünk el a tejföllel. (Én az elsőt szoktam ) Savanyítjuk pici citromlével vagy ecettel. Végezetül megszórjuk apróra vágott lestyánnal,! Jó étvágyat!
TIPP!
Hallottam már olyant, hogy tárkonyt is tesz a levesbe a lestyán mellé, illetve a gombócot rizs helyett grízzel készíti. Egy próbát megér!
Ha a gombócok túl lágyak lennének, tehetünk bele zsemlemorzsát vagy akár grízt!