Házi foltkivevők

2015.11.25 00:16

A makacs foltok sok kellemetlenséget tudnak okozni, és valljuk be nehéz elkerülni őket. Kiváltképp, ha kisgyerekünk van az esélyek jóval nagyobbak, hogy gyakran találkozzunk velük. A következőkben néhány egyszerű, praktikus tanácsot szeretnék adni a különböző foltok eltávolítására, ráadásul nem csodaszereket fogok ajánlani, hanem egyszerű házi szereket.

A zsírfoltot egy nagyon egyszerű módszerrel eltávolíthatjuk: bedörzsöljük mosogatószerrel , hagyjuk hatni majd kimossuk.

Italfoltok: a kávé, vörösbor vagy tea foltok végleg eltávolíthatók házi szerekkel. A vörösbor ellen kiváló szer a só, ezzel szórjuk be vastagon a foltot rögtön a keletkezése után, majd csepegtessünk rá kis citromlevet. Kissé megdörzsöljük, végül langyos vízben kimossuk. Ha még mindig maradt egy halvány folt, akkor áztassuk be langyos tejbe és hagyjuk benne fél órát, ezután mossuk ki.

Teafolt ellen használjunk citromot, a foltra csepegtetve néhány percig hagyjuk hatni majd kimossuk. 


A kávéfoltot tejbe áztassuk fél órára és utána kimossuk. Régi, makacs kávéfoltot forró, sós vízben mossuk át,  ezután mosógépben átmossuk.(kakaófoltra is jó) Régi kávéfoltot glicerinnel is eltávolíthatunk: átdörzsöljük vele a ruhát , majd öblítjük és kimossuk.

Makacs ételfoltok:

Spenót, gyümölcs foltok  és a fű is nagyon makacs foltokat hagyhatnak a ruhánkon. A reszelt krumplival a spenót folt nagyszerűen tisztítható: reszelt krumplival átdörzsöljük a foltot, 5-10 percig hagyjuk hatni, majd kimossuk. Fűfoltot aludttejes áztatással távolíthatunk el, vagy a citrom is hatékony lehet, ha friss a folt. Hatékony a fehér fogkrém is  ebből  mogyorónyi mennyiséget ráteszünk a foltra majd puha kefével átkeféljük, ezután kimossuk.

A gyümölcsfoltos ruhát áztassuk forró vízbe, átöblítjük, majd mosógépben kimossuk. Ha a folt kényes anyagon van akkor inkább citromlével vagy ecettel próbálkozzunk 5-10 percig hagyjuk hatni majd meleg vízben átöblítjük.

A még makacsabb foltok is kivehetőek házi szerekkel. A penész ellen hatásos a szalmiákszesz + só , ezeket feloldjuk vízben és ebben mossuk át a foltos anyagot, szabadban szárítjuk.

Rozsda ellen hatásos a citromos só: miután rácsepegtettük a citromlevet, besózzuk és kitesszük a napra megszárítani. Száradás után kimossuk.

Tintafolt ellen hatásos a hajlakk: alaposan be kell fújni a szennyeződést, majd száraz ruhával átdörzsölni. Addig ismételjük amíg a folt eltűnik. Az ecet és az alkohol is hatékonyan oldja a tintát: mosás előtt dörzsöljók be valamelyikkel a foltot.

Az alkohol okozta foltot azonnal mossuk ki bő – hideg vízzel, mert hamar megbarnul. Amennyiben nincs lehetőségünk azonnal nekilátni a folteltávolításnak, úgy később glicerines hideg vízzel próbálkozzunk, majd ecetes vízzel öblítsük át. (Glicerin háztartási boltban, patikában kapható.)

A cseresznyefoltot azonnal meleg vízzel dörzsöljük ki. Ha régi a folt, szórjunk rá sót, majd hideg vízzel öblítsük át és mosószeres vízzel mossuk át.

Rágófolt ellen egy nagyon jó praktikát alkalmazhatunk: nedvesítsük be a ruhát, majd tegyünk rá egy száraz papír zsebkendőt. Végül forró vasalóval „olvasszuk” át a rágót a zsebkendőre. A gőz hatására a rágó könnyen leválik a ruháról.

Rúzsfolt esetén: áztassuk a foltot 35 fokra felmelegített glicerinbe, majd pár perc után meleg vízben mossuk ki. (glicerin háztartási boltokban, vagy gyógyszertárakban kapható) A bennmaradt foltot meleg alkohollal próbáljuk meg óvatosan kidörzsölni. Másik megoldás lehet a terpentinbe vagy acetonba való áztatás, melyet tiszta ruhával áttörlünk. Végül mossuk ki a ruhát mosószeres vízben.

A csokoládéfoltot először késsel kaparjuk meg, hogy a tetejéről a vastagabb réteg lejöjjön.  A maradék foltot benzinbe mártsuk be, és dörzsöljük ki. Mosószeres vízben öblögessük ki a ruhát. Ezen kívül próbálkozhatunk sós vízzel is, és citromsav és timsó oldatával is.  Ha ott marad a folt, akkor áztassuk be meleg glicerinbe, dörzsöljük meg, majd öblítsük át meleg vízzel.

Vérfolt tisztítása:

Frissen: hideg vízben dörzsöljük ki (forrót ne használjunk, mert beleég!), majd mosószerrel mossuk ki a ruhát a szokásos módon.

Régebbi folt: langyos sós vízzel áztassuk be a ruhát (1 liter langyos víz + 5 evőkanál só), majd dörzsöljük ki a foltot, ezután mossuk át a ruhát a szokásos módon mosószerrel.

Ha sós vízzel sem sikerülne, próbálkozzunk szalmiákszeszes langyos vízzel (1 liter langyos víz + 3 evőkanál szalmiákszesz). Ebbe az oldatba áztassuk be a ruhát, majd jól dörzsöljük meg a foltot, végül mosószerrel mossuk ki a ruhát.

Próbálkozzunk reszelt nyers burgonya levével is.

 

Vissza

lovelydecor.ro
Quick24
bestkids.ro
lensa.ro
noriel.ro
vivre.ro
MarketOnline

Elérhetőség

kreativszulok

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode