A medvehagyma jótékony hatásai

2016.04.19 15:37

 
A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A 30-40 cm magas évelő növény  íze és illata a foghagymáéra emlékeztet. Április - május környékén virágzik. 
A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, főleg bükkösökben, hegyvidéken terem. Erőteljes fokhagyma illatól már messziről megérezhető, erről is kapta a vadfokhagyma nevet.Ugyancsak a fokhagyma illat alapján megkülönböztethető a gyöngyvirág levélzetétől, ami viszont mérgező.
A növényben hatalmas gyógyerő rejtőzik, a népi hagyomány szerint a medvék téli álmuk után ezt keresik, hogy gyomrukat, vérüket megtisztítsák vele.
A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Egyaránt alkalmazható kólikával és gázképződéssel járó hasmenés illetve szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása okoz. A medvehagymának féreghajtó hatása is van, még az orsóférget is elhajtja!
A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor által okozott szívzavarokat és álmatlanságot, az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásből eredő panaszokat, mint a szédülés, fejfájás.
Mire jó a medvehagyma?
  • Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését
  • Vérnyomáscsökkentő, vérzsír csökkentő hatású
  • Javítja a szervezet ellenálló képességét (C vitamin tartalmának köszönhetően)
  • Felső légúti megbetegedések megelőzésére
  • Bélfertőtlenítő, emésztésjavító, féreghajtó 
  • Vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban - számos érrendszeri megbetegedés megelőzésére alkalmas.
  • Külső használatra, borogatásként alkalmazva, gombás fertőzések kezelésére is hatásos.
Amikor nem ajánlott: véralvadásgátló szerekkel együtt alkalmazni nem ajánlatos, mert a vérzés létrejöttének kockázatát fokozhatja. Műtétek előtt nem ajánlott a medvehagyma fogyasztása a megnövekedett vérzéshajlam miatt.
Veszélye: 
A medvehagyma levelei ránézésre összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág leveleivel, ami halálos mérgezést okozhat.
Felhasználása: 
A nővényt érdemes virágzása előtt gyűjteni. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe.
A medvehagymából kiváló salátát, főzeléket, levest készíthetünk.
 
 
Medvehagyma krémleves:
Hozzavalók: Medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma, tejszín, olívaolaj vagy vaj,  krumpli, parmezán sajt, só, bors, piritott kenyérkocka/crouton/levesgyöngy.
A vöröshagymát kis olívaolajon vagy vajon megpirítjuk, hozzaadjuk a megpucolt és megmosott medvehagymát picit pároljuk kevés víz hozzaadásával, fűszerezzük, majd a felkockázott krumplit is hozzaadjuk, és vízzel felöltve addig főzzük amig megpuhul a krumpli. Ezután turmixoljuk a levest, tejszínt adunk hozza. Picit savanyíthatjuk, ízlés szerint, reszelt parmezánnal megszórjuk.
Pirított kenyérkockával/croutonnal tálaljuk!
 

Vissza

MarketOnline
BestKids.ro
https://l.profitshare.ro/l/13857363?psntrf={gclid}&redirect={escapedlpurl}
lensa.ro
noriel.ro
vivre.ro

Elérhetőség

kreativszulok

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode