A medvehagyma jótékony hatásai
2016.04.19 15:37

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A 30-40 cm magas évelő növény íze és illata a foghagymáéra emlékeztet. Április - május környékén virágzik.
A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, főleg bükkösökben, hegyvidéken terem. Erőteljes fokhagyma illatól már messziről megérezhető, erről is kapta a vadfokhagyma nevet.Ugyancsak a fokhagyma illat alapján megkülönböztethető a gyöngyvirág levélzetétől, ami viszont mérgező.
A növényben hatalmas gyógyerő rejtőzik, a népi hagyomány szerint a medvék téli álmuk után ezt keresik, hogy gyomrukat, vérüket megtisztítsák vele.
A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Egyaránt alkalmazható kólikával és gázképződéssel járó hasmenés illetve szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása okoz. A medvehagymának féreghajtó hatása is van, még az orsóférget is elhajtja!
A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor által okozott szívzavarokat és álmatlanságot, az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásből eredő panaszokat, mint a szédülés, fejfájás.
Mire jó a medvehagyma?
- Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését
- Vérnyomáscsökkentő, vérzsír csökkentő hatású
- Javítja a szervezet ellenálló képességét (C vitamin tartalmának köszönhetően)
- Felső légúti megbetegedések megelőzésére
- Bélfertőtlenítő, emésztésjavító, féreghajtó
- Vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban - számos érrendszeri megbetegedés megelőzésére alkalmas.
- Külső használatra, borogatásként alkalmazva, gombás fertőzések kezelésére is hatásos.

Amikor nem ajánlott: véralvadásgátló szerekkel együtt alkalmazni nem ajánlatos, mert a vérzés létrejöttének kockázatát fokozhatja. Műtétek előtt nem ajánlott a medvehagyma fogyasztása a megnövekedett vérzéshajlam miatt.
Veszélye:
A medvehagyma levelei ránézésre összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág leveleivel, ami halálos mérgezést okozhat.
Felhasználása:
A nővényt érdemes virágzása előtt gyűjteni. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe.
A medvehagymából kiváló salátát, főzeléket, levest készíthetünk.
Medvehagyma krémleves:

Hozzavalók: Medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma, tejszín, olívaolaj vagy vaj, krumpli, parmezán sajt, só, bors, piritott kenyérkocka/crouton/levesgyöngy.
A vöröshagymát kis olívaolajon vagy vajon megpirítjuk, hozzaadjuk a megpucolt és megmosott medvehagymát picit pároljuk kevés víz hozzaadásával, fűszerezzük, majd a felkockázott krumplit is hozzaadjuk, és vízzel felöltve addig főzzük amig megpuhul a krumpli. Ezután turmixoljuk a levest, tejszínt adunk hozza. Picit savanyíthatjuk, ízlés szerint, reszelt parmezánnal megszórjuk.
Pirított kenyérkockával/croutonnal tálaljuk!