A legcsokisabb süti, a BROWNIE
2015.11.18 21:01
BROWNIE
Története: 1893-ban a chicagói Palmer hotelben Amerika felfedezésének 400. évfordulójára a hotel tulajdonosának felesége, Bertha Palmer egy süteményt rendelt a séftől. Olyan süteményt szeretett volna, ami belefér a vendégeknek kiosztott uzsonnás dobozba.
Ez lett a brownie, amit akkor még nem brownie-nak neveztek, hanem sehogyan. A sütemény 1896 óta szerepel a szakácskönyvekben brownie néven.
Ezt a csokis süteményt nem lehet megunni!Ebből a receptől kb.20 sütemény jön ki, ezt a mennyiséget érdemes kisebb tepsiben sütni. Ha nagyobb társaságnak, családi összejövetelre sütjük akkor ajánlom az adagot megduplázni:)
Az alábbiakban a lisztes változat mellett egy lisztmenteset is be fogok mutatni.
Hozzávalók :13 dk liszt, 3 tojás, 22 dk cukor, 12 dk vaj, 10 dk csoki, 10 dk csokiforgács, 1 TK sütőpor, fél TK szódabikarbona, kis só.
160 fokra előmelegítjük a sütőt!Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, egy másik edényben a vajat amit lehűtünk. A tojásokat a cukorral és a vanilíás cukorral összekeverjük, majd fokozatosan adagoljuk a lisztet a sütőporral és a szódaporral.Végül hozzáadjuk a vajat és a csokit, jól öszzedolgozzuk. Sütőformába öntjük, megszórjuk csokiforgács felével és 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük. (180 fokon) Mikor kivesszük megszórjuk a forgács többi felével, majd kihűtjük és tetszőlegesen felvágjuk. Vanilíafagyival kínálhatjuk!
TIPP!
A tökéletes Brownie titka, hogy nem szabad túlsütni!
Akkor kell kivenni a sütőből amikor még nyersnek tűnik, mert még a levegőn is készül majd.
A tetejének roppanósnak kell lennie!
Lisztmentes változat:
Hozzávalók: 30 dkg jó minőségű, magas kakaó tartalmú étcsoki, 15 dkg vaj, 5 dkg minőségi kakaópor, 4 tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg dió
Elkészítése: A csokit törjük apró darabokra, és gőz fölött olvasszuk fel a vajjal együtt. Ha a csoki megolvadt, akkor vegyük le a gőzről, és keverjük bele a kakaóport is.
A tojásokat üssük bele egy másik edénybe, és egy kézi mixer segítségével verjük habosra őket, miközben hozzájuk adjuk a cukrot is. A csoki masszába forgassuk bele a diót, majd óvatosan keverjük hozzá a tojásos masszát is.
A brownie masszát öntsük bele egy kis tepsibe , egyenletesen oszlassuk el benne, majd 180 fokon 25 perc alatt süssük meg. A brownie akkor finom, ha a teteje megkeményedik, de a közepe még lágy marad.
A brownie-t még melegen tálaljuk, esetleg kínáljunk hozzá vaníliafagyit.
Jó étvágyat!:)